HEADER mediumblauw vervolgpag

Ambulancedienst verbetert ergonomie en leefstijl

ambulanceSinds april 2009 is een traject gestart voor de GGD Amsterdam Ambulancedienst, uitgevoerd door Arbody. De bedoeling was dat iedere ambulancebroeder persoonlijk advies kreeg en kon meedenken over de ergonomie (van het ambulancevoertuig). Tevens is een sceening uitgevoerd om verzuimrisico en leefstijl te meten. Het traject zal rond december 2009 afgerond zijn voor de ca. 100 medewerkers.


De opdrachtgever was zeer benieuwd naar de bevindingen en het verloop, want er waren al eerder (meer standaard) tilcursussen gegeven en er is al vaak kritisch gekeken naar de ergonomie. Bovendien lopen er ergocoaches rond die al met het onderwerp bezig zijn. Dus enige scepsis was aanwezig.

Resultaten zijn zeer goed. Iedere medewerker heeft aandacht gekregen en heeft van onze bedrijfsoefentherapeut advies gekregen over zijn/haar lichamelijke klachten en manier van bewegen in relatie tot het zware werk van ambulancebroeder. Er zijn een aantal goede ideeën uit de screening gekomen, die de ergonomie (eenvoudig) verbeteren.

Verder is het management blij met de informatie over de leefstijl en het verzuimrisico. Zo kon geconcludeerd worden dat over het algemeen de conditie voldoende was, maar dat opvallend veel gerookt werd. Qua manier van bewegen zijn veel ogen geopend. De GGD Amsterdam Ambulancedienst heeft zich dus in vele opzichten ontwikkeld om de mensen gezond te houden met het zware werk. De bedoeling is dan ook de aanpak structureel in te blijven zetten en er zijn warme aanbevelingen gedaan naar andere ambulancediensten. Het is uiteindelijk een prima vervolg op een 'standaard' tilcursus en heeft grote grote meerwaarde rondom het verzuimbeleid.

Arbody | Trainingen in houding en beweging | Burensedijk 31 4197 RG  Buurmalsen  | 0345-508868 | info@arbody.nl