HEADER mediumblauw vervolgpag

Werkplekonderzoek met verrassend goed resultaat

De laatste tijd is meer vraag naar een werkplekonderzoek. Met name op kantoorwerkplekken is behoefte aan professionele ondersteuning bij een medewerker die kampt met klachten en niet goed weet hoe zijn/haar werkplek het beste ingesteld moet worden.

Men denkt over het algemeen ‘recht’ te moeten zitten. In vele arboadviezen wordt dit ook zo uitgelegd. In de praktijk echter, werkt dit niet, want mensen worden al snel moe na een korte tijd rechtop zitten. Met ‘zakt ’ dan in, wat zichtbaar wordt doordat de rug in gebogen stand terecht komt. Dit is belastend voor onderrug , nek en schouders. Tevens wordt de doorbloeding deels gestagneerd wat RSI-achtige klachten kan veroorzaken.

De oplossing moet gezocht worden in afwisseling, maar dat valt niet mee als je werk bestaat uit beeldschermwerk. Anders dan zitten is moeilijk, hoewel dat wel het meeste oplevert. Soms kan men staand aan een kastje bellen of praten; soms kan men lopend (draadloos) bellen.
Als er geen alternatief is voor het zittend werk, zijn de mogelijkheden beperkt tot voorover leunen op het bureau en achterover leunen tegen de rugleuning.

zitmodellenArbodyArbody geeft (middels haar 6 zitmodellen, zie plaatje rechts) aan dan licht naar voren leunen  en achterover leunen tegen de rugleuning de rug kan ondersteunen. Belangrijk is dat hieraan taken verbonden worden als resp. typen en schrijven voorover leunend (fig. 4) en lezen, praten of bellend kan men achterover leunend tegen de rugleuning (fig. 6). NB: Voorwaarde is wel de juiste hoogtes instellen van de tafel, stoel en armleuningen.

Het te verwachte resultaat is over het algemeen beter inzicht bij de medewerker en daardoor vertrouwen in het zelf de juiste instellingen en houdingen weten toe te passen. Verrassend is dat bestaande klachten vaak snel verdwijnen. Verrassend, omdat de aanpak vooral een preventieve werking beoogt.

Arbody werkt met ervaren ergonomen en bedrijfstherapeuten, maar eigenaar Eelco Schuurman (sr. Ergonoom, fysieke belasting) verschijnt vaak zelf, omdat hij dit dankbaar en uitdagend werk vindt. ‘’De uitdaging zit ‘m in het snel een situatie kunnen inschatten en direct praktisch haalbare veranderingen aangeven aan zowel werkgever als werknemer’’.

Meer informatie? Lees verder over de werkplekonderzoeken die Arbody verzorgt.

Arbody | Trainingen in houding en beweging | Burensedijk 31 4197 RG  Buurmalsen  | 0345-508868 | info@arbody.nl